26 Temmuz 2012 Perşembe

Benjamin Button'ın Tuhaf Hikayesi / 2009

Birinci Dünya Savaşı’nda oğlunu kaybeden kör bir saatçi tren istasyonuna yaptığı bir saati geri işlenmesi üzerine kurar, gidenler belki geri döner düşüncesiyle...
Bu saat bir mucizeye sebep olur ve 1918’de savaşın bittiği gün doğan Benjamin Button’un hayat saati tersine işler. O 80’lerinde bir yaşlı olarak doğmuştur ve hayatı bir bebekliğinin ulaşabileceği ilk evresinde son bulacaktır.
Benjamin tersine giden gelişmesinde ortama ayak uydurmaya çalışırken daha küçük yaşlarda bir kıza aşık olur. İlk önceleri kendi yaşlı görüntüsünden dolayı ondan uzak kalmaya çalışırken yaşları birbirlerini yakaladığında mutluluğu bulur ama ikisinin de daha gideceği yol vardır.

Birçok ödül, 5 Altın Küre adaylığı ve birçok otorite tarafından da 2008’in en iyi filmleri arasında gösterilen film sinematografik kalitesinin yanısıra hayata dair gerekli öğretileri de insanlığa hatırlatıyor. 





Kişisel Yorumum:
Bilmiyorum bu filmi duymayan kaldımı ama klişe filmlerden sıkıldığımız anda hayatımıza bir anda giren başyapıt ve sıradışı filmler vardır.
Benjamin Button benim için tam anlamı ile bunu ifade ediyor.
İzlemeyenlerin bir an önce karşısına geçmesi gereken bir film.

Not Defteri

Sararmış bir not defterinden anlatılan ve yıllar önceden kopup gelen bir aşk hikayesi. 40'lı yıllarda ABD, Kuzey Karolayna'daki sahil kasabası Seabrook'a genç bir kız gelir. Ailesiyle geçireceği sakin bir yazı hayal eden Allie bir karnavalda tanıştığı Noah'la yakınlaşır. Noah kızı gördüğü anda hayatını birleştirmesi gereken insan olduğunu anlar.Genç kız zengin bir ailen geldiği ve delikanlı da değirmende çalışan bir işçi olduğu halde geleceği hiç düşünmeden rüya gibi bir yaz geçirirler ve iyice aşık olurlar. II. Dünya Savaşı'nın kızıştığı bir dönemde hayat, aşıkları ayırıverir. Sevdiği kızı aklından hiç çıkarmamış olan Noah savaştan döner. Oysa Allie gönüllü olarak çalıştığı bir askeri hastanede tanıştığı Lon ile evlenmek üzeredir.







Kişisel Yorumum:
Bana göre yapılmış en iyi aşk filmlerinden biri.
Rachel McAdams'ın güzelliği ile 
tamamlanmış. 
Sıradan ve standart aşk filmlerinin dışında, etkisinde bırakan bir aşk filmi.

Ölümle Yaşam Arasında / 2003

David Gale ölüm cezası karşıtlarının en önemli isimlerinden biridir ve idam cezasısının kaldırılması için büyük çaba sarf etmektedir . Kendisi gibi idama karşı çıkan Constance Harraway adındaki bayan tecavüze uğramış ve vahşice öldürülmüştür ancak bu trajik olayın acı tarafı ise suç david`in üzerine kalmıştır. gazeteci elizabeth bloom ile çok özel bir röportaj yapmayı kabul eden david ona olayı açıkça anlatır.çok iyi bir haber yakaladığının farkında olan bloom onun anlattıklarını dinledikçe olayın başka boyutlarınıda öğrenir . bu adamın hayatı onun ellerindedir ve bu masum adamı kurtarmak için hemen harekete geçer david galenin idamına çok az zaman kalmışıtır ve çabaları vaktinde sonuç verip onu kurtarabilecekmidir...


Kişisel Yorumum:
İzlediğim İlk filmlerden ve bakın hala aklımda...
Kevin Spacey, Laura Lınney ve Kate Winslet gibi oyuncuları bünyesinde barındırıyor.
Adaleti sorgulamak için kendini hiçe sayan çiftin zeki oyununu paylaşıyor bizlerle. 
Hayranlıkla izlediğim filmlerden 'Şiddetli Tavsiyelerim' arasındadır.

Düşmanımı Korurken / 2012

Bir yıldır Cape Town kasabasında yaşayan Matt, iyi bir ajan olmak için fırsat kollamaktadır. Karşısına çıkan ilk fırsat ise, şimdiye dek tanıdığı en tehlikeli adam Tobin Frost’tur.

Frost, eski bir istihbaratçıdır ve ordu bilgilerini para karşılığında satmaya başlamıştır. Frost yakalanıp sorguya çekilirken, kaldıkları hücre evi paralı askerler tarafından basılır. Matt, Frost ile birlikte kaçmayı başarmıştır. Fakat onları öldürmek isteyenlerin kim olduğunu bulmak zorundadırlar. Artık kime güveneceklerini Matt belirleyecektir.

Güvenli Ev (Safe House) klasik bir amerikan usta-çırak ajan ilişkisini konu alıyor. Konu klasik olsa bile aksiyon sahneleri ve usta oyunculuklarla izlenebilirliği çok yüksek bir film olduğunu söylememiz gerekir.



Kişisel Yorumum:
Benim gibi Aksiyon ve Sürpriz sonları severlere, içim rahat tavsiyelerimden. 
Danzel Washıngton ve Ryan Reynolds'ın birlikte rol aldığı kaliteli bir film.
Danzel bu filmde yerini gençlere bırakıyor gibi...
Düşmanımı Korurken / Güvenli Ev Kaliteli zaman geçirmek için iyi bir seçim olacak...

25 Temmuz 2012 Çarşamba

Sevimli Küçük Yalancılar / Sara Shepard

  Büyük çerçeveli Gucci güneş gözlükleri, ütülü Poloları ile Rosewood da yaşayan her seçkin insanın bir sırrı vardı. Özellikle lise öğrencisi Spencer, Aria, Emily ve Hanna’nın. Onların en korkunç sırları, skandal yaratabilecek ve o küçük mükemmel hayatlarını mahvedebilecek bir sırdı. Ve şimdi “A” adında biri onların bu sırrını açığa çıkarmakla tehdit ediyordu…

“A” nın ise hepsini diri diri gömmeye yetecek kadar toprağı vardı. Ve onların büyük, küçük hatta çok uzun süredir gizli olan sırları bile artık gizliliğini koruyabilecek gibi görünmüyordu. Olaylar, kızlar kendi aralarından birinin sevimli küçük bir katil olabileceğini düşünmeye başladığından beri daha da kötüye dönecekti…

 


Kişisel yorumum: 
Spencer, Aria, Emily ve Hanna güzel hayatlarına devam ederken 'A' dan aldıkları mesajlar ile huzursuz bir hayat yaşamaya başlıyorlar çünkü 'A' onların tüm sırlarını biliyor..
Bu kitapta hem gerilim hem aşk var seveceğinizden eminim.
Seri şimdilik Türkçeye çevrilen 4 Kitaptan ibaret, aslında 8 Kitap bulunuyor.
Serinin birde yabancı dizisi bulunmakta, onuda sevebilirsiniz.



Kızların 'A' dan msj aldıkları bir an...

Alacakaranlık Serisi / Stephenie Meyer


Kişisel yorumum: 
Bilmeyen duymayan kalmadı Twilight efsanesini, bilmeyenler için;
Bildiğiniz Tüm Vampir kitaplarından farklı bir seri ile karşılaşacaksınız.
Vampir ve kızın aşk Hikayesi demek daha doğru olur.
Kendimizi onların yerine koymamak mümkün değil.
Kim istemezki bella'nın yaşadığı sevgiyi yaşamayı.


Bella'nın Sevgisi ve Edward'ın bellayı sahiplenişi onlara özel bir sevgi.
Ama okurken bizimde içimizi ısıtmaya yardım ediyorlar elbette...



24 Temmuz 2012 Salı

Sweeney / Linda Howard

Sweeney başarılı bir ressamdı ve rüyaları rahatsız edici olmaya başlamıştı. Bu sırada, Sweeney aniden kendini milyoner Richard Worth ile arzu dolu bir gecenin ve ilişkinin içinde buluvermişti. Şimdi Sweeney için gerçek tehlike onun en son beklediği yerde gelişiyordu, tablolarında.

Coşkulu bir boyamanın ardından ancak kendine gelmişti ki, Sweeney şiddet dolu bir resim yaptığının farkına vardı—bir cinayet sahnesiydi. Birçok kere içgüdülerine karşı gelerek tuvalin başına döndü ve her seferinde bir ayrıntıyı tamamladı. Yaptığı tablo gerçek hayattaki katilin yansımasıydı ve Sweeney şüpheli durumuna düşmekteydi. Attığı her fırça darbesiyle kendini bir cinayet davasının içinde bulma riski artmaktaydı. Ve duyduğu her arzu, buna Richard’a duyduğu
açlık da dâhil—katilin maskesini düşürmeye çalışırken şüphe doluydu.




Kişisel yorumum: 
Sweeney ve Richard'ın masum tutkulu aşkına bayılıcaksınız.
Richard'ın sweeney'i nasıl sahiplendiğini görmek ruhunuzu okşayacak.
Linda Howard Aşk,tutku ve seksüel gerilimlerin vazgeçilmez yazarı...

Empati / Adam Fawer

Yaşamınızın kontrolü sizde değil!  Öyle olduğunu düşünebilirsiniz, ama yanılıyorsunuz. Elbette ki kendi kararlarınızı kendiniz vermekte özgürsünüz. Bu kitabı kapatabilirsiniz. O sandalyede oturmaya devam edebilirsiniz. Yada gözlerinizi oymak gibi çılgınca birşey yapabilirsiniz.  Ne isterseniz yapabilirsiniz. Ama sorun şurada: Ne isteyeceğinizi kontrol edemezsiniz. Her davranışınızı önceden belirleyen arzularınız ruhunuzun o  kadar derinlerine işlemiştir ki, onlara dikkat bile etmezsiniz.  Ve bu da sizi mükemmel bir köle yapar. Bu nedenle, hayatınızı yaşamaya devam edin. Ne isterseniz yapın. Sadece ’isteklerinizin’ tümüyle sizin kontrolünüzde olmadığı gerçeği üzerine kafanızı çok fazla yormamaya çalışın.


Kişisel yorumum: 
Elijah ve winter kitabımızdaki empat olan 2 karakterdir.
Empatları kontrol eden bir kuruma teslim ediliyorlar ve güçlerini unutmaları sağlanıyor. 
16 yıl sonra ise kalkanlarından sıyrılıp güçlerine yeniden kavuşuyorlar ve Valentinus'a karşı bir mücadele başlıyor.




Olasılıksız / Adam Fawer

Bir sabah, yıllardır görmediğiniz bir arkadaşınızı düşünerek uyandınız. Bir saat sonra, onunla sokakta karşılaştınız. Sizce bu sadece bir tesadüf mü, yoksa çok daha farklı bir anlamı olabilir mi?
Siz hiç Loto'da büyük ikramiyeyi kazanmadınız. Ama birileri kazanıyor. Hem de sürekli! Onlar sizden daha mı şanslılar?

Şans nedir gerçekten? İçinizde bütün parayı kırmızıya yatırmanız gerektiğini söyleyen bir his var. Bu his bir öngörü müdür? Yoksa daha fazlası mı?

Yolda gidiyorsunuz. Kafanızı çevirip yandaki küçük parkta baktınız ve bir anda bu anı daha önce de yaşamış olduğunuzu hissettiniz. Evet, Deja Vu. Sizce nedir Deja Vu; Geçmiş mi, rüya mi yoksa geleceği mi görüyorsunuz?

Eğer siz de kontrolün kimde olduğunu merak ediyorsanız, 'OlasılıkSız' tam size göre bir roman..



Kişisel yorumum: 
David Caine'e hayran kalıcaksınız.
Zamanda yolculuk eden Caine size tüm olasılıkları gösterecektir.
Eğer kitapkolik olduğunuzu düşünüyorsanız ve elleriniz hala olasılıksız'a değmediyse 1-0 yeniksiniz demektir.

Not:
Nicolas Cage'in 'Next / 2 Dakika' filminin Olasılıksızdan alındığını düşünmüşümdür her zaman. İzlemek isterseniz iyi seyirler...

23 Temmuz 2012 Pazartesi

Gebelikte Tehlikeli Durumlar Nelerdir?

RH Uyuşmazlığı
Annenin kanı Rh (-), babanın kanı Rh (+) olduğu durumlarda,fetüsün Rh (+) olması sonucunda uyuşmazlık ortaya çıkar. Fetüsün kanının annenin kanı ile temas etmesi sonucu,
annenin kanındaki antikorlar fetüsün alyuvarlarını parçalar. Bebekte alyuvarlar parçalanması nedeniyle doğumdan sonraki ilk 24 saat içinde (Patolojik)sarılık ortaya çıkar.
Uyuşmazlık sonucu gerekli tedbirler alınmazsa fetüs doğumdan önce yada doğumdan sonra ilk yedi gün içinde ölebilir yada sakat kalabilir. Böyle durumlarda bebeğin kanı hemen değiştirilmelidir.
Rh (-) kadın ve Rh (+) erkek olan eşler için rutin olarak gebeliğin ilk aylarından itibaren gebenin kanı incelenmeli, kanında antikor olup olmadığı saptanmalıdır.
Çok defa ilk gebeliklerde bir kan uyuşmazlığı tehlikesinin mevcut olmadığı bilinir. Günümüzde Rh uyuşmazlığı olan eşlerde, kadını gebeliğinden önce anti D gamaglobin iğnesi yapılarak uyuşmazlık ortaya çıkması önlenmektedir. Gebelik sırasında Rh uyuşmazlığı tesbit edilirse anneye doğumdan hemen sonra yapılan iğne ile (Anti D immune
globilin) gelecek gebeliklerde problemle karşılaşılmaz. 

Röntgen
Gebelik süresi içerisinde gebe kadının vücuduna uygulanan röntgen (X) ışınları bebekte çok önemli problemlere neden olur. Özellikle gebeliğin ilk üç ayında (organ oluşumu döneminde) röntgen ışınlarına maruz kalma, bebekte şekil bozukluğu, sakatlık zeka geriliği gibi olumsuz durumlar, ortaya çıkarabilir.Bu nedenle, gebe olanlar ve gebelik şüphesi olanların röntgen çektirmemesi, röntgen çekilen ortamlara girmemesi doğacak bebeğin sağlığı açısından çok önemlidir.

İlaç Kullanımı 
Gebelik esnasında annenin aldığı ilaçlar plasenta(anne ile bebek arasındaki kordon) aracılığıyla fetüse geçer. Onu değişik şekilde etkiler. Özellikle ilk üç ay içinde kesinlikle doktora danışmadan hiçbir ilaç
alınmaması gerekir. Organ oluşumu döneminde alınan ilaçlar bebekte sakatlıklara neden olur.

Sigara ve Alkol Kullanımı 
Gebelikte sigara içme bebeği olumsuz etkiler. Hatta sigara içilen ortamlarda bulunma (pasif içicilik) da aynı etkiyi açar. Sigara içindeki nikotin denilen zararlı madde plasenta yoluyla bebeğe geçer. Erken doğuma, düşük ağırlıklı doğuma neden olur. Alkol de aşırı miktarda alındığında dolaşım yoluyla bebeğe geçerek zararlı etkiler yapar.
Sigara ve alkol kullanan kadınların gebelik süresinde bu alışkanlıklarını bırakmaları bebeğin sağlığı açısından önemlidir.

Annenin Yaşı ve Doğum Sayısı
Bir kadının, hem bebeğin hem kendi sağlığı açısından güvenli, sağlıklı doğum yapacağı yaşlar 18-35 yaşları arasıdır. 18 yaşından önce kendi fizyolojik gelişmesini tamamlama durumundadır. 18 yaşından küçük ve 35 yaşından büyük gebeler doktor tarafından düzenli olarak izlenmeli ve doğum mutlaka hastanede yapılmalıdır. İleri yaşlarda ise gebelikle ilgili bir takım olumsuzluklar yaşanma olasılığı yüksektir. (Güç doğum, gebelik zehirlenmesi vb.)
Kadının bir gebelik sonrası fizyolojik ve psikolojik olarak vücudu yıpranır. Bu yıpranmanın normale dönmesi en az 2 yıl alır. Sık doğumlar annede kansızlık, beslenme bozuklukları, bebekte geliş bozukluğu, annede tansiyon yükselmesi, erken ve düşük ağırlıklı doğuma bazen de ölü doğuma sebep olabilir. Bu bakımdan iki doğum arasında en az 2-3 yıl olması anne sağlığı kadar bebek sağlığı açısından da önemlidir.

Gebelik Süresinin Uzaması (Sürmatürasyon)
Gebeliğin normal süresi 40 haftadır. Bu süreyi bir hafta veya daha fazla geçirerek doğan bebeklere postmatüre bebek denir. Postmatüre bebeklerin görünümü 1-3 haftalık bebeklere benzer. Nedenleri arasında, annenin şeker hastası olması, fazla doğum yapması, plasentanın yetersiz çalışması bebeğin anne karnında duruş şekli sayılabilir. Beklenen doğum tarihi 7 gün ya da daha fazla aşan durumlarda plasenta yetmezliğine bağlı uterus içi bebek ölümleri ya da doğumdan sonraki ilk 7 günde bebek ölümleri fazladır. Beklenen doğum tarihi 5 gün aşan gebenin doğum sancıları suni olarak başlatılmalı ya da bebek sezaryenle alınmalıdır.

Erken Doğum 
Gebeliğin 28-38. haftaları arasında doğum eylemenin başlamasıdır. Ağırlığı genellikle 2500 gramın altında olanlar prematüre bebek diye adlandırılır. Nedenleri; uterusun şekil bozukluğu, çoğul gebelikler, annenin beslenme bozukluğu, anemi, doğum öncesi kanamalar, aşırı yorgunluk, sigara içme, annenin karnına dıştan travma olmasıdır. Erken doğan bebekler enfeksiyonlara karşı korunmak için kuvöze alınır.

Gebelikte Kanama
Normalde gebelik süresince hiç kanama olmaz. Kanama olması anormal bir durumdur ve tehlikelidir. Gebeliğin ilk yarısında görülen kanamaların nedenleri düşük, dış gebelik ya da serviks ya da vajinadaki yaralardır. Gebeliğin son aylarında görülen kanamalar plasentayla ilgili bozuklardan kaynaklanır bazılarının da sebebi bilinmez. Gebelikte kanama olduğu durumlarda hemen doktora başvurulmalıdır.

16 Temmuz 2012 Pazartesi

Ne olacak bu işler

Sıkıntılarım yeni sıkıntıları onlarda şunları bunları çıkardı!?
Bahçıvan aşçıya, Aşçı Şoföre, Şoför evin hanımına hesabı işte...
Herkes kendi halinde zaten bir sıcaktan yakınmalar, terlemeler, ayılmalar, bayılmalar...
Karşımda head&shoulders reklamı diyor ki ' kazanmak kafada başlar '
Bİr coca cola reklamı bir omo derken ' ulan doğru düzgün dizi bile kalmadı reklamlarla kandırıyorlar milleti ' diye hayıflanıyorum.


Neyse Ratatouılle'de başlamış ben ona bakayım.